REACH и Биодизелот

Што е REACH?

REACH (Регистрација, Евалуација, Овластување и забрана на Хемикалии) е систем за контрола на хемикалиите во Европа.

Како може REACH да ве засегне?

Производителите или увозниците на хемиски супстанции треба да ги регистрираат тие супстанции. Горивата не се исклучок од REACH! Во контекст на REACH, биодизелот е супстанција со сложен и/или варијабилен состав и сите негови најразлични варијанти треба да се регистрираат.

Ако произведувате или увезувате (надвор од ЕУ) биодизел во количини од еден или повеќе од еден тон годишно, без разлика дали за ваша сопствена употреба или за да го доставувате на други луѓе (дури и да е само за извоз), тогаш најверојатно ќе имате одредени законски обврски како увезувач според REACH. Ова исто така важи и ако биодизелот се произведува од отпадна нафта.

Подолу е приложен список на супстанции кои може да се користат како биодизел..

Дополнителна информација на оваа тема може да добиете на интернет страницата на Надлежниот Орган за REACH во Република Македонија

Што се очекува од мене според REACH?

Ако сакате да продолжите да произведувате биодизел (или други супстанции) според REACH ќе треба да ги регистрирате во Европската Агенција за Хемикалии (ECHA) со седиште во Хелсинки. Регистрацијата значи доставување на пакет од техничка информација за хемикалиите и нивните штетни влијанија, до ECHA.

Регистрацијата е направена во фази во период од неколку години кои се категоризирани според количините во кои се снадбуваат тие супстанции, а во некои случаи и според степенот на штетни влијанија на хемикалиите. Сепак, за да можете да го искористите овој систем од регистрирање во фази, претходно треба да направите пре-регистрација на супстанцијата којашто беше овозможена во периодот од први јуни до први декември 2008. Доколку не успеете да ја пре-регистрирате супстанцијата може да значи дека треба да прекинете со производството или увозот. Ќе треба да направите регистрација веднаш, инаку значи дека го кршите законот. Ако сте нов производител или скоро сте почнале да произведувате во количини поголеми од еден тон годишно, тогаш постои можност да направите 'задоцнета пре-регистрација'. Оваа можност беше ставена на располагање на петти јануари 2009.

Секој кој моментално произведува биодизел во количини од еден или повеќе од еден тон годишно и не е направил пре-регистрација треба да стапи во контакт со Надлежниот Орган за REACH во Република Македонија.

Дополнителна Информација

REACH: www.reach.mk

Помошно Биро за REACH: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

Супстанции според EINECS кои може да се користат како биодизел

EC број

CAS број

 EINECS Име

262-988-1

61788-59-8

 Масни киселини, кокосова палма, Me esters1

262-989-7

61788-61-2

 Масни киселини, лој, Me esters

267-007-0

67762-26-9

 Масни киселини, C14-18 и C16-18-незаситени., Me esters

267-014-9

67762-37-2

 Масни киселини, C8-18 и C18- незаситени., Me esters

267-015-4

67762-38-3

 Масни киселини, C16-18 и C18- незаситени., Me esters

267-017-5

67762-39-4

 Масни киселини, C6-12, Me esters

267-018-0

67762-40-7

 Масни киселини, C10-16, Me esters

269-908-4

68390-63-6

 Масни киселини, рицинусово масло, Me esters

270-457-0

68440-46-0

 Масни киселини, спермино масло, Me esters

271-709-2

68605-02-7

 Масни киселини, рибино масло, Me esters

271-715-5

68605-14-1

 Масни киселини, масло од шафраника, Me esters

271-955-0

68647-50-7

 Масни киселини, C16 and C18- незаситени., Me esters

272-898-4

68919-53-9

 Масни киселини, соја, Me esters

272-900-3

68919-54-0

 Масни киселини, сончогледово масло, Me esters

273-090-4

68937-80-4

 Масни киселини, C16-20 and C16-18- незаситени., Me esters

273-092-5

68937-81-5

 Масни киселини, C18 and C18- незаситени., Me esters

273-094-6

68937-83-7

 Масни киселини, C6-10, Me esters

273-095-1

68937-84-8

 Масни киселини, C12-18, Me esters

273-116-4

68938-13-6

 Масни киселини, рицинусово масло, Me esters, хидрогенирано

273-606-8

68990-52-3

 Масни киселини, растително масло, Me esters

277-893-0

74499-22-2

 Масни киселини, нафта, Me esters

282-485-0

84238-16-4

 Масни киселини, масло од синап, Me esters

284-974-4

85005-41-0

 Масни киселини, ланолин, Me esters

285-208-1

85049-38-3

 Масни киселини, C14-18 и C16-22- незаситени., Me esters

286-065-8

85186-80-7

 Масни киселини, C14-18 и C18- незаситени , разгранети и линеарни Me esters

287-029-4

85408-67-9

 Масни киселини, C18-24 и C16-24- незаситени., Me esters

287-322-7

85480-42-8

 Масни киселини, животински, незаситени., Me esters

287-507-2

85536-26-1

 Масни киселини, путер, Me esters

287-636-4

85566-26-3

 Масни киселини, C8-10, Me esters

287-638-5

85566-27-4

 Масни киселини, C12-16, Me esters

287-823-0

85586-20-5

 Масни киселини, C11-17, Me esters

287-824-6

85586-21-6

 Масни киселини, C16-18, Me esters

287-828-8

85586-25-0

 Масни киселини, масло од маслодајна репка, Me esters

288-011-9

85631-62-5

 Масни киселини, кокосова палма, хидрогенирано, Me esters

292-898-8

91002-21-0

 Масни киселини, C14-18-разгранети, Me esters

292-969-3

91031-65-1

 Масни киселини, C8-18, Me esters

292-970-9

91031-66-2

 Масни киселини, C12-20, Me esters

292-971-4

91031-67-3

 Масни киселини, C14-18, Me esters

293-055-7

91051-06-8

 Масни киселини, есенцијални, Me esters

293-066-7

91051-16-0

 Масни киселини, лененово масло, Me esters

293-084-5

91051-32-0

 Масни киселини, масло од зрното од палма, Me esters

293-086-6

91051-34-2

 Масни киселини, масло од палма, Me esters

294-324-1

91697-62-0

 Масни киселини, масло од маслодајна репка, хидрогенирано, Me esters

297-410-7

93571-83-6

 Масни киселини, C16-24 и C16-24- незаситени., Me esters

297-429-0

93572-01-1

 Масни киселини, маслиново масло, Me esters

297-436-9

93572-08-8

 Масни киселини, кикириткино масло, Me esters

305-591-1

94733-11-6

 Масни киселини, C5-20, Me esters

305-759-4

95009-32-8

 Масни киселини, Iris germanica (перуника), Me esters

305-761-5

95009-33-9

 Масни киселини, Iris pallida, Me esters

310-005-2

102047-28-9

 Fatty acids, C16-18 and C16-18-unsatd., Me esters

1  Забелешка: оваа супстанција е вклучена во Анекс IV од REACH како супстанција која е исклучок од регистрирање